top of page

WISC-4 Testi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


WISC-4 Nedir?

​

2003 yılında ABD'de geliştirilmiş, 2011 yılında Türkiye uyarlaması ve standardizasyonu tamamlanmış olan; bilişsel işlevleri kapsamlı bir şekilde değerlendiren bir zeka testidir. Tüm dünyada 1939 yılından beri en yaygın olarak kullanılan zeka testi serisi olan Wechsler testlerinin Türkiye normlarına uyarlanmış olan en güncel ve en güvenilir sonuç veren versiyonudur.

​

WISC-4 Kimlere Uygulanır?

​

6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocuklara ve ergenlere uygulanmaktadır.

​

WISC-4 Hangi Amaçla Uygulanır?

  • Bireyin tüm zihinsel becerilerini analiz etmektedir.​

  • BiliÅŸsel iÅŸlevleri arasında zayıf ve güçlü yönlerini, akademik yönden geliÅŸtirilmesi gereken veya yatkınlığı olan alanları saptamaktadır.

  • Ãœstün zeka veya zihinsel geriliÄŸin varlığını saptayarak bireye uygun eÄŸitim programını planlamada faydalanılmaktadır.

  • Klinik bulgularla birlikte deÄŸerlendirilerek özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu gibi alanlarda tanı konmasını ve doÄŸru tedavinin uygulanmasını saÄŸlamaktadır.

​

WISC-4'ün WISC-R'dan Farkı Nedir?

​

Daha önce bu testin 1974 yılında hazırlanan versiyonu olan WISC-R Türkiye normlarına uyarlanmış ancak artık tamamen geçerliliğini ve güvenilirliğini yitirmiştir. WISC-R diğer ülkelerde de artık kullanılmamaktadır, uygulanması etik değildir. Bunun sebebi de "Flynn etkisi" olarak tanımlanan, bir zeka testinden alınan puanların yıllar içinde düzenli olarak artışıdır. Bu nedenle WISC-R zihinsel becerileri değerlendirirken tamamen yanıltıcı sonuçlar çıkarmaktadır. Zaman içinde eğitim ve teknolojinin hızla gelişmesi, çevresel uyaranların çoğalması, erken yaşlardan itibaren çeşitli test sistemleriyle tanışıklığın artması gibi faktörler buna yol açmaktadır. Ayrıca WISC-R’da Sözel Zeka ve Performans Zeka adlı 2 beceri kümesi ölçülürken WISC-4’te farklı faktörler analize katılarak değerlendirme sistemi genişletilmiş ve Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere 4 beceri kümesi ölçülmektedir.

​

WISC-4 Hangi Zihinsel Becerileri Ölçer?

​

WISC-4, 15 alt testten oluşmaktadır. Bunlardan 5'i yedek alt testtir, sadece temel alt testlerin belli sebeplerle uygulanamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Her çocuğa toplam 10 alt test uygulanmaktadır.

​

Toplam sonuç genel bilişsel yeteneği gösterirken alt testler 4 farklı zihinsel beceri kümesini ölçmek üzere gruplanmıştır:​

  • Sözel Kavrama: Sözel akıl yürütme, sözel kavram oluÅŸturma, sözel bilgi, sözel ifade, uzun süreli bellek​

  • Algısal Akıl Yürütme: Görsel algı ve organizasyon, görsel-motor koordinasyon, akıcı akıl yürütme​

  • Çalışma BelleÄŸi: Kısa süreli sözel bellek, seçme ve izleme dikkati, konsantrasyon, zihinsel hesaplama ​

  • Ä°ÅŸlemleme Hızı: Kısa süreli görsel bellek, görsel tarama, dikkatin yetkin kontrolü, görsel-motor koordinasyon

​

WISC-4 Uygulaması Ne Kadar Sürer?

​

Yaş, beceri ve dikkat düzeyine göre farklılık gösteren uygulama süresi 60 ile 90 dakika arasında değişmektedir.

​

WISC-4 Ne Sıklıkla Uygulanabilir?

​

Aynı bireye WISC-4'ün yeniden uygulanması için en az 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Eğer eski versiyonu olan WISC-R uygulanmışsa en az 4 ay geçtikten sonra WISC-4 uygulanabilir.

​​​​

WISC-4'ü Kimler Uygulayabilir?

Bu testi yalnızca Türk Psikologlar Derneği tarafından gerçekleştirilen eğitim ve süpervizyon sonrasında WISC-4 uygulayıcı sertifikasını almaya hak kazanan psikologlar uygulayabilmektedir.

​

bottom of page